Ons klimaat verandert: het wordt warmer. De gemiddelde jaartemperatuur in Nederland liep sinds 1900 op van ongeveer 8.5 oC naar bijna 12 oC in 2023. In die periode was 2023 het warmste jaar ooit met een hittegolf van tien dagen in juli (temperatuur hoger dan 25 oC), waarvan vijf tropische dagen (temperatuur hoger dan 30 oC).
In de steden wordt het zelfs nog warmer, vaak vele graden tot zelfs 8 0C hoger, ook in Delft. Alle steen en beton houden heel veel warmte vast.
Zulke hoge temperaturen zijn erg onaangenaam. Kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dus zoeken we met ons allen verkoeling. En wat is dan beter dan water? We spelen met water, duiken het zwembad of de zee in.
Of we gaan onder een boom zitten. Haar schaduw beschermt ons tegen de zon. Maar bomen verdampen ook water. En verdamping koelt ook. Daarom krijg je het koud als je uit het zwembad stapt.
Gelukkig was 2023 ook het natste jaar in de periode 1900 – 2023. Dus er was water genoeg om je af te koelen. Althans, dat dachten we. Gemiddeld viel er in Nederland 1153 mm regen, in Delft zelfs 1300 mm. Dat is normaal 851 mm. Ons klimaat verandert: het wordt niet alleen warmer, maar ook steeds natter. Die regen is echter niet gelijkelijk verdeeld over Nederland. Delft behoort tot de natste plekjes.
Elders lezen we hoe Delft al dat water verwerkt. Vroeger rekende men op neerslagpieken van 20 mm/uur. Tegenwoordig houden we al rekening met pieken tot 58 mm/uur en erg natte dagen met 50 – 200 mm neerslag. Die komen zo’n 1% van de tijd voor. Tijdens normale natte dagen valt zo’n 10 – 50 mm neerslag, ongeveer 9% van de tijd.
Vreemd genoeg was 2023 ook erg droog. Dat komt door ruim vier weken droogte in mei en juni, met heel veel zon. Dat is precies het groeiseizoen voor heel veel planten en bomen. Maar ook februari en september waren heel droog. Er was daarom een groot neerslagtekort in de zomer. Dat betekent dat er te weinig regenval is om de natuur gezond en het grondwater op peil te houden.
Deze trend zet door: we krijgen warmere en nattere jaren, meer tropische dagen en langere periodes van droogte. Welke problemen levert dat op? Dat lezen we hier. En hoe bereidt Delft zich voor op deze klimaatveranderingen? Dat staat in deze Beleidsregels die de gemeente opstelde.
Verder lezen over het klimaat:
Atlas Leefomgeving van Rijkswaterstaat en RIVM
De Staat van ons Klimaat van KNMI