Blokkade A12

De Nederlandse overheid geeft jaarlijks €39,7-€46,4 miljard korting aan grote winstgevende bedrijven op het gebruik van fossiele brandstoffen.

En dat terwijl de wereld nu klimaatrechtvaardigheid nodig heeft: 2023 was het warmste jaar ooit gemeten en er vielen wereldwijd 30% meer doden door klimaatrampen dan in 2022, het merendeel ervan in het Mondiale Zuiden. Met de fossiele subsidies gooit de overheid olie op het vuur. Dat moet stoppen.

De fossiele subsidies worden uitgekeerd ten koste van de gewone mensen: bouwvakkers, ambtenaren, MKB’ers, leraren en zorgmedewerkers: allemaal moeten zij hun belastingen volledig betalen. Daarmee zijn zij uiteindelijk degenen die de rekening van de fossiele subsidies betalen en daarmee indirect de zakken van de aandeelhouders spekken. Dit beleid zorgt daarmee voor een toename van onrechtvaardigheid in Nederland.

Tijd voor actie

Na 35 A12-blokkades leek de politiek in oktober 2023 het probleem in te zien: bijna de hele Tweede Kamer stemde voor een motie om scenario’s op te stellen voor het afbouwen van fossiele subsidies. 

Die scenario’s zouden voor het begin van het nieuwe jaar door het demissionaire kabinet worden uitgewerkt. Maar tot nu toe is het stil. In de Eerste Kamer werd zelfs een wetvoorstel om twee fossiele subsidies af te schaffen geblokkeerd.

Op zaterdag 3 februari wil XR daarom opnieuw de A12 blokkeren. En deze keer houden ze het niet bij een blokkade. Vanaf 12:00 uur zijn er vanuit verschillende plekken in Den Haag marsen over de openbare weg naar de A12.

Meer info

Het evenement is afgelopen.

:

Datum

03-02-2024
Verlopen!

Tijd

12:00
Categorie