Internationale dag van de inheemse volken

We hebben inheemse gemeenschappen nodig voor een betere wereld

Er zijn naar schatting 476 miljoen inheemse volkeren in de wereld, in 90 verschillende landen. Ze maken minder dan 5 procent uit van de wereldbevolking, maar maken 15 procent uit van de armsten. Ze spreken een overweldigende meerderheid van de naar schatting 7.000 talen ter wereld en vertegenwoordigen 5.000 verschillende culturen.

Inheemse volkeren zijn erfgenamen en beoefenaars van unieke culturen en manieren om met mensen en het milieu om te gaan. Ze hebben sociale, culturele, economische en politieke kenmerken behouden die verschillen van die van de samenlevingen waarin ze leven. Ondanks hun culturele verschillen delen inheemse volkeren van over de hele wereld gemeenschappelijke problemen met betrekking tot de bescherming van hun rechten als afzonderlijke volkeren.

Inheemse volkeren hebben jarenlang gezocht naar erkenning van hun identiteit, hun manier van leven en hun recht op traditionele gronden, territoria en natuurlijke hulpbronnen. Toch zijn door de geschiedenis heen hun rechten geschonden. Inheemse volkeren behoren tegenwoordig tot de meest achtergestelde en kwetsbare groepen mensen ter wereld. De internationale gemeenschap erkent nu dat er speciale maatregelen nodig zijn om hun rechten te beschermen en hun verschillende culturen en manier van leven in stand te houden.

Om het bewustzijn van de behoeften van deze bevolkingsgroepen te vergroten, wordt elk jaar op 9 augustus de Internationale Dag van de Inheemse Volkeren van de Wereld herdacht, als erkenning voor de eerste bijeenkomst van de VN-werkgroep voor inheemse bevolkingsgroepen die in 1982 in Genève werd gehouden.

Meer informatie →

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

09-08-2024
Categorie