Sinds 2019 wordt jaarlijks op 10 februari ‘Wereld Peulvruchten Dag’ (World Pulses Day) gehouden, ingesteld door de Verenigde Naties.
Peulvruchten zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, vezels en mineralen en zijn een belangrijke bijdrage in een gezond dieet. Meestal worden de zaden gebruikt, maar sommige varianten – zoals sperziebonen, snijbonen, sugarsnaps, peultjes en kousenband – kunnen met de peul worden gegeten. De bekendste peulvruchten zijn erwten, bonen, linzen, kikkererwten en sojabonen.
Peulvruchten bevatten veel eiwitten en bieden een uitstekend en goedkoop alternatief voor vlees . Daarnaast bevatten ze mineralen en vitaminen (zoals vitamine B1, magnesium, zink en ijzer) en zijn ze een rijke bron van vezels.
Peulvruchten spelen ook een belangrijke rol bij duurzame voedselproductie. Hun stikstofbindende eigenschappen verbeteren de vruchtbaarheid van de bodem.