De Verenigde Naties riepen deze dag uit na het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960. De politie opende toen het vuur op een vreedzame demonstratie tegen de apartheid waarbij 69 mensen gedood werden.
Principe van gelijkheid
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties herhaalt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren en het potentieel hebben om constructief bij te dragen aan de ontwikkeling en het welzijn van hun gemeenschap. In zijn meest recente resolutie benadrukte de Algemene Vergadering ook dat elke doctrine van raciale superioriteit wetenschappelijk onjuist, moreel verwerpelijk, sociaal onrechtvaardig en gevaarlijk is en moet worden verworpen, samen met theorieën die proberen het bestaan van afzonderlijke menselijke rassen vast te stellen.
De Verenigde Naties houden zich sinds hun oprichting bezig met deze kwestie en het verbod op rassendiscriminatie is verankerd in alle fundamentele internationale mensenrechteninstrumenten. Het legt verplichtingen op aan staten en belast hen met het uitbannen van discriminatie in de publieke en private sfeer. Het gelijkheidsbeginsel vereist ook dat staten speciale maatregelen nemen om omstandigheden uit te bannen die rassendiscriminatie veroorzaken of helpen in stand houden.