Wereldpeulvruchtendag

Peulvruchten zitten boordevol voedingsstoffen en hebben een hoog eiwitgehalte, waardoor ze een ideale eiwitbron zijn, vooral in regio’s waar vlees en zuivel fysiek of economisch niet toegankelijk zijn.

Peulvruchten bevatten weinig vet en zijn rijk aan oplosbare vezels, die het cholesterol kunnen verlagen en kunnen helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel. Vanwege deze eigenschappen worden ze door gezondheidsorganisaties aanbevolen voor de behandeling van niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen. Er is ook aangetoond dat peulvruchten zwaarlijvigheid helpen bestrijden.

Voedselveiligheid

Voor boeren zijn peulvruchten een belangrijk gewas omdat ze ze zowel kunnen verkopen als consumeren, wat boeren helpt de voedselzekerheid en economische stabiliteit te creëren.

Voordelen voor het milieu

De stikstofbindende eigenschappen van peulvruchten verbeteren de bodemvruchtbaarheid, waardoor de productiviteit van de landbouwgrond toeneemt en toeneemt. Door peulvruchten te gebruiken voor tussenteelten en bodembedekkers kunnen boeren ook de biodiversiteit van hun boerderijen en de bodem bevorderen, terwijl ze schadelijke plagen en ziekten op afstand houden.

Bovendien kunnen peulvruchten bijdragen aan de beperking van de klimaatverandering door de afhankelijkheid van de synthetische meststoffen die worden gebruikt om stikstof kunstmatig in de bodem te brengen, te verminderen. Bij de productie en toepassing van deze meststoffen komen broeikasgassen vrij, en het overmatig gebruik ervan kan schadelijk zijn voor het milieu.

De Algemene Vergadering van de VN nam op 20 december 2013 een resolutie aan en riep 2016 uit tot Internationaal Jaar van Peulvruchten (IYP). De viering van het jaar, geleid door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), heeft het publieke bewustzijn vergroot w.b. de voedings- en milieuvoordelen van peulvruchten als onderdeel van duurzame voedselproductie.

Voortbouwend op het succes van het Internationale Jaar van Peulvruchten en vanwege hun bijzondere relevantie voor Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 1, 2, 3, 5, 8, 12, 13 en 15 stelde Burkina Faso de viering van Wereldpeulvruchtendag voor.

In 2019 riep de Algemene Vergadering 10 februari uit tot Wereldpeulvruchtendag.

Meer info

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

10-02-2025

Tijd

Gehele dag
Categorie