Wereld Malariadag

Malaria is een levensbedreigende ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via de beten van geïnfecteerde vrouwelijke Anopheles muggen op mensen worden overgedragen. Het is te voorkomen en te genezen. Er zijn vijf soorten parasieten die malaria bij mensen veroorzaken, en twee van deze soorten –Plasmodium falciparum en Plasmodium vivax – vormen de grootste bedreiging.

In 2022 liep bijna de helft van de wereldbevolking risico op malaria. Terwijl het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika een onevenredig groot deel van de mondiale malarialast draagt, rapporteren de WHO-regio’s in Zuidoost-Azië, het oostelijke Middellandse Zeegebied, het westelijke deel van de Stille Oceaan en Amerika ook aanzienlijke aantallen gevallen en sterfgevallen.

Er waren naar schatting 249 miljoen gevallen van malaria in 2022, en het geschatte aantal sterfgevallen door malaria bedroeg 608.000. In 2022 was de Afrikaanse regio de thuisbasis van respectievelijk 94% en 95% van de gevallen en sterfgevallen door malaria.

Een wereld vrij van malaria

Iedereen heeft recht op hoogwaardige, tijdige en betaalbare diensten om malaria te voorkomen, op te sporen en te behandelen, maar dit is niet voor iedereen de realiteit.

Zuigelingen en jonge kinderen lijden nog steeds onder de grootste sterfte; in 2022 waren naar schatting vier van de vijf sterfgevallen als gevolg van malaria in de Afrikaanse regio kinderen onder de vijf jaar. Ongelijkheden in de toegang tot onderwijs en financiële middelen vergroten het risico nog verder: kinderen onder de vijf jaar uit de armste huishoudens in Afrika bezuiden de Sahara lopen vijf keer zoveel kans om besmet te raken met malaria dan kinderen uit de rijkste huishoudens.

Zwangerschap vermindert de immuniteit van een vrouw tegen malaria, waardoor ze vatbaarder wordt voor infecties en het risico op ernstige ziekte en overlijden toeneemt. Genderongelijkheid, discriminatie en schadelijke gendernormen vergroten haar risico om de ziekte op te lopen. Als malaria tijdens de zwangerschap niet wordt behandeld, kan dit ernstige bloedarmoede, moedersterfte, doodgeboorte, vroeggeboorte en baby’s met een laag geboortegewicht veroorzaken.

Vluchtelingen, migranten, intern ontheemden en inheemse volkeren lopen ook een groter risico op malaria en kunnen onevenredig vaak te maken krijgen met ongunstige omstandigheden waarin malaria gedijt.

Klimaatverandering en humanitaire noodsituaties, waaronder natuurrampen en conflicten in landen waar malaria voorkomt, verdrijven bevolkingsgroepen waardoor ze kwetsbaar worden voor de ziekte. Deze en andere risicogroepen worden nog steeds uitgesloten van de diensten die zij nodig hebben om malaria te voorkomen, op te sporen en te behandelen, waardoor de voortgang bij het verwezenlijken van de visie van een malariavrije wereld wordt belemmerd.

Op Wereldmalariadag roept de WHO op “de strijd tegen malaria te versnellen voor een rechtvaardiger wereld” door:

  • Een einde maken aan discriminatie en stigma
  • Gemeenschappen betrekken bij besluitvorming op het gebied van gezondheidszorg
  • Gezondheidszorg dicht bij de plek brengen waar mensen wonen en werken via de eerstelijnsgezondheidszorg
  • Het aanpakken van factoren die het malariarisico vergroten
  • Inclusief malariabestrijdingsinterventies in de universele gezondheidszorgdekking

Meer informatie →

  • 00

    dagen

  • 00

    uren

  • 00

    minuten

  • 00

    secondes

:

Datum

25-04-2025
Categorie