Dat het menens is met de haast die we moeten maken toont de Klimaatklok.
Op 28 februari kwam een nieuw rapport uit van IPCC, het (Intergouvernementele) Panel voor Klimaatverandering van de Verenigde Naties. Dat rapport drukt ons weer met onze neus op de feiten: Klimaatverandering heeft wereldwijd ernstiger gevolgen dan tot nu toe werd gedacht: het gaat sneller en de gevolgen zijn ingrijpender en dan werd voorzien (vorig rapport 2014).
De belangrijkste boodschap van het rapport is dat we razendsnel aan de slag moeten. Niet alleen moeten we de CO2-uitstoot drastisch tegengaan maar ook moeten we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Op korte termijn is het allerbelangrijkst om uitstoot van broeikasgassen versneld tegen te gaan. Ook de oorlog in Oekraïne maakt natuurlijk extra duidelijk dat we zo snel mogelijk van onze fossiele verslaving af moeten. Onze afhankelijkheid van Russisch gas kan in één keer weg zijn als we bereid zijn comfort in te leveren, zeggen energie-experts op NU.nl. (7 mrt) De belangrijkste knop waaraan we kunnen draaien, is de thermostaat in huizen en kantoorgebouwen. Krachtigste is de combinatie van thuiswerken én kantoren niet verwarmen.
Delft heeft zelf ook CO2 doelen gesteld voor CO2reductie t.o.v 1990, maar heeft het eigen doel niet gehaald. In het bestuursprogramma staat dat in 2022 een reductie van 38% t.o.v. 1990 behaald zou moeten zijn. Maar de realisatie loopt volgens de laatst bekende cijfers van Platform Energietransitie een paar jaar achter. Bovendien wil Delft pas in 2050 100% reductie bereikt hebben in in 2030 50%. Dat is veel te langzaam.
Hoe gaat Delft (Global Goals gemeente) haar energiebehoefte beperken?